Mezun Dershane
Sınava hazırlık süreçleri, her açıdan yıpratıcı olan süreçlerdir. Çünkü bu süreçlerde öğrencinin önünde belirsiz olan yollar vardır. Bu yollardan hangilerinde yürünüleceği, öğrencinin bir yıl sonra ne konumda olacağı tam anlamı ile muammadır. Özellikle mezun öğrenciler için bu durum çok daha şiddetlidir. Çünkü bir kere ya da birkaç kere kazanamamış olan öğrenciler, bir daha aynı durumu yaşama ihtimallerini düşündükçe daha çok stres yapmakta, daha büyük kaygılara kapılmaktadır. Bu sebeple mezun dershane seçimi yaparken, öğrenciye katacağı bilgiye ek, sağlayacağı motivasyon da göz önünde bulundurulmalı ve önemsenmelidir. Odtülüler Dershanesi bağlamında mezuna kalan öğrencilere sunulan motivasyonun kaynakları ve yöntemleri şu şekildedir;
Mezun Dershane Motivasyonu
Öncelikle öğrenmeye açık olmayan bir öğrenciye herhangi bir bilgi öğretmek ya da öğrenilen bilgiyi kalıcı kılmak mümkün değildir. Bu sebeple öğrenciye bilgi öğretmeden önce, öğrencinin bilgi öğrenmeyi istemesi sağlanmalıdır. Odtülüler Dershanesi bağlamında öğrenciye karşı takılan yaklaşım türü, öğrenmesi sevdirme ve istetme odaklıdır. Bunun için ise öncelikle öğrencide var olan olumsuz düşüncelerin ve bu düşüncelerin kaynaklarının tespit edildiğini, ardından bunları gidermek için arayış içerisine girildiğini söylemek mümkündür. Bilgiyi sevdirmek, mezun dershane seçimleri açısından dikkat edilmesi gereken önemli bir kriterdir.
Öğrenciye motivasyon için kurulan cümleler, çoğu zaman öğrenci üzerinde baskı meydana getirmektedir. Bu bağlamda mezun dershane eğitmenlerinin “Sana güveniyorum, başaracaksın.” Gibi cümleler kurmaları ve cümlelerini bunun ile sınırlı tutmaları da oldukça yanlıştır. Bunun yerine öğrenciye güvenildiği, ancak önemli olanın öğrencinin gösterdiği çaba olduğu dile getirilmelidir. Bu sayede öğrenci “Ya başaramazsam?” düşüncesi çerçevesinde, kazandığı güveni kaybetme korkusu içerisine girmeyecektir.
Öğrencinin çabalarının alkışlanması ihmal edilmemelidir. “Şımarır, ders çalışmaya devam etmez.” Diyerek öğrencinsin başarısını görmezden gelen veliler, öğrencilerde başarıya karşı bir ilgisizlik meydana gelmesine sebebiyet verecektir. Bu sebeple her şeyin dozunda güzel olduğu bilgisi çerçevesinde öğrencinin başarısını takdir etmek, mezun dershane ilişkisini kuvvetlendirecek, öğrenci daha büyük başarılar için çalışma isteğine kavuşacaktır.
Öğrencilerin mevcut vakitlerinin tamamını ders çalışarak geçirmelerini beklemek büyük bir haksızlıktır. Bu sebeple öğrencinin sosyal aktiviteleri de desteklenmeli, kendisine nefes alma alanı sağlanmalıdır.